Voorbereiding  (1)

Het is belangrijk dat u voor de ingreep aan de arts doorgeeft welke medicatie u gebruikt. Wanneer u bijvoorbeeld bloedverdunners gebruikt zal uw arts u adviseren hier, indien mogelijk, een aantal dagen mee te stoppen voorafgaand aan de ingreep. Lees meer over het stoppen met medicijnen voor de ooglidcorrectie.

Daarnaast adviseren wij u vier tot zes weken voor de behandeling te stoppen met roken en minimaal 24 uur voor de ingreep geen alcohol meer te drinken. Dit om de kans op complicaties nog verder te verkleinen en de genezing te bespoedigen.

Verder zorgt u ervoor dat u op tijd in de kliniek bent, zodat onze specialisten u goed kunnen voorbereiden op uw behandeling. Wij raden u aan iemand mee te nemen die u veilig thuisbrengt.

De behandeling  (4)

Het risico op een complicatie bij een ooglidcorrectie is klein. Echter blijft het wel een medische ingreep en kunnen complicaties niet uitgesloten worden. Als er sprake is van een complicatie, dan is dit in de meeste gevallen van voorbijgaande aard.

Complicaties die bij een ooglidcorrectie voor kunnen komen zijn: nabloeding, vochtophoping, gevoelloosheid van de oogleden en droge ogen. Droge ogen kunnen veroorzaakt worden door het niet goed kunnen openen van de ogen vanwege zwelling van de oogleden. In dit geval zal de arts een oogzalf of druppels voorschrijven. Deze complicaties verdwijnen vrijwel allemaal op korte termijn. Lees meer over de risico’s van een ooglidcorrectie.

Een ooglidcorrectie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U krijgt dus geen volledige verdoving (narcose).

Tijdens de behandeling kunt u wel een drukkend gevoel ervaren. Dit is net als een verdoving bij de tandarts; u ervaart geen pijn, maar u voelt wel dat de tandarts u behandelt.

Na de correctie zullen de oogleden wat gevoelig zijn. Wanneer er pijn wordt ervaren, kunt u pijnstillers gebruiken (bijv. paracetamol). In de praktijk blijkt dit echter weinig voor te komen en is koelen met diepvries doperwtjes afdoende. Lees meer over het herstel van een ooglidcorrectie.

Een onder- en bovenooglidcorrectie kan tegelijk worden uitgevoerd. De ingrepen kunnen gecombineerd worden wanneer u van uw hangende oogleden en/of wallen af wilt komen.

U moet dit echter niet onderschatten. Indien u een onder- en bovenooglidcorrectie tegelijk laat uitvoeren moet u rekening houden met een langer herstel. Houd ongeveer rekening met een herstelperiode van 2 weken waarna de zwelling en de verkleuring geleidelijk wegtrekken.

Echter er zijn natuurlijk ook voordelen om een onder- en bovenooglidcorrectie te combineren. Zo bent u er in één keer vanaf. Bekijk onze informatie over de onderooglidcorrectie en de bovenooglidcorrectie.

 

Een ooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden duurt de boven- of onderooglidcorrectie tussen de 30 en 60 minuten. Als een boven- en onderooglidcorrectie worden gecombineerd is de duur ongeveer anderhalf tot twee uur. Na de ingreep gaat u naar de verkoeverkamer waar u gedurende 20 tot 30 minuten in alle rust bij kunt komen. Hierna mag u naar huis. Wilt u meer weten over de ooglidcorrectie? Bekijk de informatie over de behandeling in 6 stappen dan eens.

Na de behandeling  (3)

Gemiddeld heeft u van uw ooglidcorrectie zo’n tien tot vijftien jaar plezier. Dit verschilt per persoon. De duur van deze periode wordt beïnvloed door enkele factoren:

 • Genetische aanleg
  Uw genen bepalen hoe snel u veroudert en in welke mate dit zichtbaar is.
 • Slaap
  Het is belangrijk dat u voor voldoende, kwalitatief goede slaap zorgt. Een korte en/of onrustige nachtrust leidt op den duur tot een versnelde veroudering.
 • Voeding
  Daarnaast helpt een gezond en evenwichtig dieet, waarbij alcohol met mate wordt genuttigd en er niet wordt gerookt. Drink ook voldoende water.
 • Stress
  Stress in overmatige hoeveelheid kan ervoor zorgen dat verslapping van de huid versnelt, waardoor de kans op rimpels en hangende oogleden weer toeneemt. Wanneer u structureel stress ervaart, reageert uw lichaam door een specifiek hormoon in uw lichaam te stimuleren dat de aanmaak van collageen dwarsboomt: cortisol. En collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.

Afhankelijk van welke sport u beoefent, mag u na het verwijderen van de hechtingen weer sporten. Na 1 week worden de hechtingen verwijderd. De wondgenezing wordt ook gecontroleerd. Wij raden u aan om voor de zekerheid altijd de vraag te stellen of u al mag sporten.

Let op! Beoefent u echter een contactsport of andere (bal)sporten waarbij door contact met medesporter en/of sportartikelen de huid makkelijk beschadigt? In dat geval kunt u dit beter 1 maand niet doen.

U mag weer voorzichtig make-up gaan gebruiken 2 weken na de behandeling, dat is 1 week na het verwijderen van de hechtingen. Daarna kunt u uw ogen voorzichtig opmaken. Voorzichtig omdat het litteken nog kwetsbaar is.

Verwijderen make-up

Daarnaast is het belangrijk om de make-up weer voorzichtig te verwijderen. Dus niet te hard wrijven bij het verwijderen, maar zachtjes zoals bij een babyhuidje.

Het herstel  (4)

Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen, mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Breng de littekencrème de eerste 2 weken licht aan zonder teveel te wrijven.

Nee, er zijn nauwelijks littekens zichtbaar. Dit komt doordat de snede voor de correctie in de natuurlijke plooi van uw ooglid wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het litteken vrijwel onzichtbaar is.

Veel van onze cliënten gaan na een week na de ooglidcorrectie weer aan het werk. In de eerste week na de behandeling kan de huid rondom de ogen verkleuren en als gevolg van de ingreep en dikker zijn. Dit kunt u vergelijken met een blauw oog. Wij raden u aan met een zak diepvries doperwtjes te koelen om verkleuring en zwelling te verminderen.

De eerste week na de behandeling kan de huid rondom de ogen verkleuren als gevolg van de ingreep en wat dikker zijn. De verkleuring en zwelling kan worden tegengegaan door veel te koelen en als het lukt uw hoofd iets hoger te houden.

Daarnaast is het verstandig de ogen gedurende 6 maanden tot een jaar niet teveel bloot te stellen aan zonlicht. Smeer zonnebrandcrème op uw oogleden of gebruik een zonnebril wanneer u lang in de zon bent.

Lees meer over het herstel

Kosten  (2)

Een bovenooglidcorrectie kost €799,-.
Een onderooglidcorrectie kost €1199,-.
Een onder- en bovenooglidcorrectie gecombineerd kost €1899,-.

Bekijk de kosten

Vanaf 2017 is er weer sprake van een vergoeding van een bovenooglidcorrectie vanuit het basispakket. Echter de criteria om voor een vergoeding in aanmerking te komen zijn zeer streng. Dit kan alleen wanneer het zicht ernstig beperkt is door verslapping of verlamming van de bovenoogleden. De onderrand van het bovenooglid, of de overhangende huidplooi, moet in dit geval 1mm of lager boven het centrum van de pupil hangen. Als dit niet het geval is, dan wordt een bovenooglidcorrectie niet vergoed.

Een onderooglidcorrectie wordt nooit vergoed. Lees meer over de vergoeding.