Voorbereiding  (1)

Het is belangrijk dat u voor de ingreep aan de arts doorgeeft welke medicatie u gebruikt. Wanneer u bijvoorbeeld bloedverdunners gebruikt, zal uw arts u adviseren hier een aantal dagen mee te stoppen voorafgaand aan de ingreep. Lees meer over het stoppen met medicijnen voor de ooglidcorrectie.

Daarnaast adviseren wij u om vier tot zes weken voor de behandeling te stoppen met roken en minimaal 24 uur voor de ingreep geen alcohol meer te drinken. Dit om de kans op complicaties nog verder te verkleinen en de genezing te bespoedigen.

Verder zorgt u ervoor dat u op tijd in de kliniek bent, zodat het personeel u in alle rust kunt voorbereiden op uw behandeling. Wij raden u ook aan om begeleiding mee te nemen die u veilig thuisbrengt.

De behandeling  (4)

De risico’s op complicaties bij een ooglidcorrectie zijn klein. Echter blijft het wel een medische ingreep en kunnen complicaties niet uitgesloten worden. Als er al sprake is van een complicatie, dan is dit in de meeste gevallen van voorbijgaande aard.

Complicaties die bij een ooglidcorrectie voor kunnen komen zijn: nabloeding, vochtophoping, gevoelloosheid van de oogleden en droge ogen. Droge ogen kunnen veroorzaakt worden door het niet goed kunnen openen of sluiten van de ogen. In dit geval kan de arts een oogzalf of druppels voorschrijven. Deze complicaties verdwijnen bijna allemaal op korte termijn. Lees meer over de risico’s van een ooglidcorrectie.

Een ooglidcorrectie is zo goed als pijnloos, omdat deze wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U krijgt dus geen volledige verdoving (narcose), waardoor u volledig bij bewustzijn bent.

Tijdens de behandeling kunt u wel een drukkend gevoel ervaren. Dit is net als een verdoving bij de tandarts; u ervaart geen pijn, maar u voelt wel dat de tandarts u behandelt.

Na de correctie zullen de oogleden wel wat gevoelig zijn. Wanneer er wel (veel) pijn wordt ervaren, kunt u pijnstillers gebruiken (bijv. paracetamol). In de praktijk blijkt dit echter weinig voor te komen. Lees meer over het herstel van een ooglidcorrectie.

Een onder en boven ooglidcorrectie kan tegelijk worden uitgevoerd. De ingrepen kunnen gecombineerd worden wanneer u last heeft van hangende oogleden en wallen.

Toch moet u dit niet onderschatten. Het is namelijk best heftig als u allebei de ooglidcorrecties tegelijkertijd laat uitvoeren. Mocht u hiervoor kiezen, dan moet u er rekening mee houden dat u tenminste 2 weken nodig heeft om te herstellen.

Echter er zijn natuurlijk ook voordelen om een onder- en bovenooglidcorrectie te combineren. Zo bent u er in één keer vanaf. Bekijk onze informatie over de onderooglidcorrectie en de bovenooglidcorrectie.

 

Een ooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden duurt de ingreep tussen de 30 en 60 minuten. Na de ingreep gaat u naar de verkoeverkamer waar u in alle rust bij kunt komen. Hierna mag u naar huis. Wilt u meer weten over de ooglidcorrectie? Bekijk de informatie over de behandeling in 6 stappen dan eens.

Na de behandeling  (3)

Gemiddeld heeft u van een ooglidcorrectie zo’n tien tot vijftien jaar plezier. Dit verschilt per persoon. De duur wordt wel beïnvloed door enkele factoren:

 • Genetische aanleg
  Uw genen bepalen hoe snel u veroudert en in welke mate dit zichtbaar is.
 • Slaap
  Het is belangrijk dat u voor voldoende, kwalitatief goede slaap zorgt. Een korte en/of onrustige nachtrust leidt op den duur tot een versnelde veroudering.
 • Voeding
  Daarnaast helpt een gezond en evenwichtig dieet, waarbij alcohol met mate wordt genuttigd en er niet wordt gerookt. Drink ook voldoende water.
 • Stress
  Stress in overmatige hoeveelheid kan ervoor zorgen dat verslapping van de huid versnelt, waardoor de kans op rimpels en hangende oogleden weer toeneemt. Wanneer u structureel stress ervaart, reageert uw lichaam door een specifiek hormoon in uw lichaam te stimuleren dat de aanmaak van collageen dwarsboomt: cortisol. En collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.

Afhankelijk van welke sport u beoefent, mag u na het verwijderen van de hechtingen weer sporten. Na 4-5 dagen worden de hechtingen verwijderd. De wondgenezing wordt ook gecontroleerd. Wij raden u aan om voor de zekerheid altijd de vraag te stellen of u al mag sporten.

Let op! Beoefent u daarentegen een contactsport of andere (bal)sporten waarbij door contact met medesporter en/of sportartikelen de huid makkelijk beschadigt? In dat geval kunt u dit beter 1 maand niet doen.

U mag weer voorzichtig make-up gaan gebruiken na het verwijderen van de hechtingen. Deze worden 4-5 dagen na de behandeling verwijderd door de plastisch chirurg. Daarna kunt u uw ogen voorzichtig opmaken. Voorzichtig omdat er nog bloeduitstortingen aanwezig kunnen zijn en de oogleden nog licht gezwollen kunnen zijn.

Verwijderen make-up

Daarnaast is het belangrijk om de make-up weer voorzichtig te verwijderen. Dus niet te hard wrijven bij het verwijderen, maar zachtjes zoals bij een babyhuidje.

Het herstel  (4)

Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen, mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Breng de littekencrème de eerste 2 weken licht aan zonder teveel te wrijven.

Nee, er zijn nauwelijks littekens zichtbaar. Dit komt doordat de snede voor de correctie in de natuurlijke plooi van uw ooglid wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het litteken vrijwel onzichtbaar is.

Veel van onze cliënten gaan na een week na de ooglidcorrectie weer aan het werk. In de eerste week na de behandeling kan de huid rondom de ogen verkleuren en als gevolg van de ingreep en dikker zijn. Dit kunt u vergelijken met een blauw oog. Na de behandeling krijgt u van ons een koelbril mee en raden wij u aan deze te gebruiken om verkleuring en zwelling te verminderen.

De eerste week na de behandeling kan de huid rondom de ogen verkleuren als gevolg van de ingreep en wat dikker zijn. De verkleuring en zwelling kan worden tegengegaan door veel te koelen en als het lukt uw hoofd iets hoger te houden.

Daarnaast is het verstandig de ogen gedurende 6 maanden tot een jaar niet teveel bloot te stellen aan zonlicht. Smeer zonnebrandcrème op uw oogleden of gebruik een zonnebril wanneer u lang in de zon bent.

Lees meer over het herstel

Kosten  (2)

Een bovenooglidcorrectie kost €749,-.
Een onderooglidcorrectie kost €1249,-.
Een onder- en bovenooglidcorrectie gecombineerd kost €1849,-.

Bekijk de kosten

Vanaf 2017 is er weer sprake van een vergoeding van een bovenooglidcorrectie vanuit het basispakket. Echter de criteria om voor een vergoeding in aanmerking te komen zijn zeer streng. Dit kan alleen wanneer het zicht ernstig beperkt is door verslapping of verlamming van de bovenoogleden. De onderrand van het bovenooglid, of de overhangende huidplooi, moet in dit geval 1mm of lager boven het centrum van de pupil hangen. Als dit niet het geval is, dan wordt een bovenooglidcorrectie niet vergoed.

Een onderooglidcorrectie wordt nooit vergoed. Lees meer over de vergoeding.