Herstel ooglidcorrectie

Goede nazorg is belangrijk na een ooglidcorrectie om het perfecte resultaat te bereiken. De eerste dagen na de operatie kunnen uw oogleden wat blauw zien, gezwollen en gevoelig zijn, maar dit zal na enkele dagen wegtrekken. Wij raden aan om de eerste paar dagen thuis de oogleden te koelen. Uit ervaring blijkt dat het koelen met een plastic zakje gevuld met bevroren doperwtjes in een washandje erg prettig is. Dit vermindert de pijn en de zwelling. Een pijnstiller is dan meestal niet nodig.

Ongeveer 4-5 dagen na de operatie worden de hechtingen pijnloos verwijderd. De sneetjes zijn zo gemaakt dat het litteken later niet of nauwelijks zichtbaar is.

Het volgende is goed om te weten na de behandeling en tijdens het herstel:

  • Autorijden is direct na de ingreep niet toegestaan. Het is daarom verstandig om met iemand mee te rijden of om met het openbaar vervoer te komen.
  • Werken kunt u al snel weer na de operatie. Lichamelijke inspanning waarbij druk op het hoofd komt moet wel vermeden worden in de eerste week, omdat dit de kans op bloedingen vergroot. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om tillen en bukken. Lees meer over: Hoe snel kan ik na een behandeling weer aan het werk?
  • Douchen mag na de operatie, maar de ogen dienen droog te blijven tot de hechtingen verwijderd zijn. Worden de ogen toch nat, dan kunt u ze voorzichtig droogdeppen.
  • Rokerige ruimtes dient u vanwege het helingsproces te vermijden.
  • Contactlenzen kunt u niet dragen na de behandeling. Na het verwijderen van de hechtingen mag u deze weer dragen.
  • Zolang de hechtingen nog in uw oogleden zitten, kunt u geen make-up dragen. Dit gaat om een periode van ongeveer een week. Hierna kun u uw ogen met enige voorzichtigheid opmaken. Voorzichtig omdat er nog bloeduistortingen aanwezig kunnen zijn en de oogleden nog licht gezwollen kunnen zijn. Met name bij het verwijderen van de make-up is het van belang dat u niet teveel kracht uitoefent op de wond.
  • De eerste 7-10 dagen na de operatie raden wij u aan niet te zwemmen. Als de hechtingen zijn verwijderd, is dit naar eigen inschatting weer mogelijk.
  • De eerste 6 weken moeten de littekens zo min mogelijk blootgesteld worden aan zonlicht. Wanneer u dit niet kunt vermijden, draag dan een zonnebril.
  • Het kan voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen en sluiten. Om uitdroging van de ogen te voorkomen, kunt u via de arts oogdruppels of zalf krijgen.