Wat is het verschil tussen een plastisch chirurg en een cosmetisch arts?

Bij Ooglid.nl werken wij alleen met erkend plastisch chirurgen. Dit klinkt misschien logisch, maar in andere klinieken worden ooglidcorrecties vaak uitgevoerd door een cosmetisch chirurg. Oftewel: iemand die een veel kortere opleiding heeft gevolgd dan een plastisch chirurg. Deze opleiding is ook nog eens niet erkend.

Cosmetisch arts

Cosmetische of esthetische chirurgie is slechts een onderdeel van de plastische chirurgie. Om cosmetisch arts te worden, hoef je dus niet de 12 jaar durende opleiding te volgen tot plastisch chirurg (die onze artsen wel hebben gevolgd). In plaats daarvan volg je een opleiding waarbij het herstel van uiterlijke onvolkomenheden centraal staat. Deze opleiding is niet erkend en duurt veel korter dan de opleiding tot plastisch chirurg, waardoor een cosmetisch arts over minder kennis en ervaring beschikt.

Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) blijkt dat het regelmatig misgaat met fillers, ooglidcorrecties en liposucties die worden uitgevoerd door cosmetisch basisartsen. Maar liefst 80 procent van de plastisch chirurgen ziet maandelijks patiënten met ernstige complicaties door ondeskundig handelen. Dure en complexe hersteloperaties zijn dan nodig. Kies daarom bij een ooglidcorrectie altijd voor een erkende plastisch chirurg met gedegen ervaring.

Plastisch chirurg

Om als plastisch chirurg te mogen werken, wordt eerst een 6-jarige opleiding tot basisarts gevolgd, waarna de 6-jarige opleiding tot plastisch chirurg volgt. Onze erkende plastisch chirurgen hebben ruime ervaring. Onze specialisten zijn uiteraard aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC). Hierdoor weet u zeker dat u door een gekwalificeerde plastisch chirurg behandeld wordt.

Meer over onze artsen